Yrtti-iiso (Anis-iiso, Anisiisoppi, Pohjoisamerikanminttu, Intianminttu)

Agastache foeniculum

Yrtti-iiso eli anisiiso maistuu aiemman nimensä mukaisesti anikselle. Sen latinankielinen nimen loppuosa foeniculum viittaa fenkoliin. Fenkolin maku erottuukin selkeästi tässä tutustumisen arvoisessa yrtissä. Mukana on myös häivähdys anista, minttua ja lakritsia(C).

 

 

 

Wayne Ray - Windfield Photographic Collection, POB 340 Stn. B London Ontario Canada N6A 4W1

Yrtti-iiso kasvaa villinä mm. Meksikossa sekä monissa osissa Aasiaa. Etenkin Pohjois-Amerikan intiaanit ovat hyödyntäneet sitä rohdoskasvina. Euroopassa yrtti-iiso on varsin uusi tulokas. Sen rohdosominaisuuksia vasta tutkitaan, mutta yrtin gastronomiset ansiot hurmaavat helposti jo ensi kokeilulla.

Anisiiso tunnetaan mm. yhtenä absintin ainesosista. Sillä on loistavaa potentiaa toimia myös luonnon omana makeuttajana stevian ja lakritsijuuren rinnalla.

Yrtti-iison kasvutapa on rehevän lehtevä, ja sen violetit kukat kehittyvät latvoihin. Se kuuluu huulikukkaisten heimoon, johon kuuluu monia aromaaattisia, tuttuja yrttejä ja maustekasveja. Näillä kaikilla sinertäväkukkaisilla lajeilla on tulehdusta poistavaa vaikutusta(Y). Yrtti-iison läheinen sukulainen koreanminttu (A. rugosa) on yrtti-iisoa miedomman makuinen. Yrtti-iison tähkämäiset kukinnot houkuttelevat mettä kerääviä hyönteisiä. Suomessa yrtti-iisoa on alettu viljellä maustekasvina 80-luvun alussa(H). Satoa korjataan kaksi kertaa kesässä. Kukat ja lehdet erotellaan varsista ja kuivataan. Yrtti-iiso säilyttää arominsa kuivatuksessa hyvin(F).

Ruokakäyttö

  • Mainio teeyrtti:  amerikkalainen aamiaistee sisältää yrtti-iisoa, sitruunamelissaa ja minttua(F)
  • Jälkiruuissa, esim. vaniljaisen kastikkeen tai jäätelön maustajana(F)
  • Lehdet tuoreeltaan omena- tai karviaishillon mausteeksi(F)
  • Kukat koristeeksi salaatteihin, kakkuihin ja jälkiruokiin(F)
  • Hedelmien kanssa
  • # suosittelemme: vahva hauduke on pikantin twistin antava makeuttaja esim. smoothieissa, makeiden leivonnaisten pohjana jne.
  • # suosittelemme: kokeile kaakaon sekaan (makeampi ja monivivahteisempi kuin perinteinen minttu)
  • # kokeile lakritsin rinnalla tai sijaan, esim. banaani-iiso-sorbettia
  • Sopii myös porkkanan, perunan ja kaalien kanssa(C)

Sisältää

  • Eteerisiä öljyjä, joista tärkein meilkkakvikoli(X), myös limoneenia ja kariofylleeniä(F)

Rohdoskäyttö

  • Perinteisesti käytetty ruuansulatukseen ja yskään(X), myös krapulaan(C)
  • Hengityselimille myös mm. höyryhengityksessä

Ulkoisesti

  • Käytetty kylvyissä rauhoittamaan hermostoa, rentouttamaan lihaksia
  • Kuivattua anisiisoppia voi kokeilla vaikkapa tyynyn sisälle laitettavassa tuoksupussukassa;
  • Sanotaan tuovan rauhaisia unia.

Muu käyttö

  • Kokeile tuoksupussissa vaatehuoneeen raikastukseen(C)

 

Huomioitavaa

  • Haittavaikutuksia ei ole tiedossa(X). Suurina määrinä saattaa aiheuttaa suun kuivumisen tunnetta(C)