Basilika

Ocimum basilicum

Nimi Ocimum tulee kreikan kielen tuoksuvaa tarkoittavasta sanasta. Minttujen perheeseen kuuluvalla kasvilla onkin monien rakastama, tunnistettava arominsa. Basilicum puolestaan juontaa kreikan basileuksesta, joka kääntyy ”kansan johtaja”. Suomessakin apteekeissa on ollut myynnissä kuningassalva -nimellä kulkenutta rohdosta, joka sisälsi basilikaa.

Basilikaan liittyy paljon symboliikkaa ja tarustoa, liittyen sekä hyvään että pahaan. Yrttiin selkeästi ollut monilla kansoilla vahva suhde. Basilikaköynnöksiä on löytynyt Egyptin pyramideista yli 3000 vuoden takaa, ja se on tunnettu hindutemppelien pyhä yrtti(X).  Antiikin Roomassa kehitettiin basilikan poimimiseen varta vasten oma työkalu kasvin pyhyyden suojelemiseksi.

 

Basilika on luultavasti kotoisin Intiasta(T). Sitä viljellään runsaasti Välimeren alueella, Ranskassa, Unkarissa ja Kaliforniassa(K). Villinä tavattavien muotojen lisäksi siitä viljellään lähes sataa lajia, alalajia tai lajiketta eri puolilla maailmaa(T). Makuvivahteiden mukaan voidaan lajikkeet jakaa esimerkiksi timjami-, sitruuna-, anis- ja kanelibasilioihin(T).

Basilika on kylmänarka yksivuotinen yrtti, joka viihtyy parhaiten aurinkoisella, ravinteikkaalla hikevällä maalla. Se viihtyy hyvin tomaatin kumppanina kasvihuoneessa. Yrttiä on hyvä latvoa säännöllisesti jotta verso haaroittuu. Makean pistäväksi luonnehdittu maku on voimakkaimmillaan nuppuisissa kukkaversoissa(T). Öljypitoiset lehdet tummuvat herkästi, ja kasvi vaatii pitkän kuivausajan haaleassa lämmössä(M).  Pakastettuna öljyssä aromi säilyy kuivattua paremmin. Kuivatulla basilikalla on korkea antiosidanttisuusarvo(K). Mausteeksi basilika lisätään ruokaan vasta kypsennyksen loppupuolella, jotta aromit eivät haihdu.

 

Ruokakäyttö

  • Monipuolinen keittiöyrtti: kasvis- juusto- ja liharuokiin(H)
  • Keitot, pitsat, salaatit, pastat(T), pestot
  • Välimeren keittiö, ranskalainen, aasialainen, kaukasialainen keittiö
  • Sitruunabasilika sopii erityisen hyvin teejuomiin(F)
  • Drinkeissä
  • # Suosittelemme: mansikkasmoothieen
  • Itämailla mehuihin lisätään siemeniä, joiden piristävä vaikutus tulee esiin siemenen turvotessa(C)
  • Maku tulee hyvin esiin öljyissä(K)
  • Suositellaan korvaamaan suolaa(F)

 

Sisältää

  • Karotenoideja, K -vitamiinia(K), B-vitamiineja, etenkin folaattia(T)
  • Fenoleita(K)
  • Rautaa
  • Eteerisiä öljyjä: linalolia, lineolia, eugenolia,sineolia ja tymolia(X)

Rohdoskäyttö

 

Rohdoskäyttö

  • Sisältää runsaasti aktiivisia antioksidantteja(T)
  • Antiseptinen ja antibakteerinen(K)
  • Eugenoli estää mikrobien ja syöpäsolujen kasvua koeolosuhteissa(T)
  • Sienikasvustoa estäviä ominaisuuksia
  • Sisältää tulehdusta lievittäviä ainesosia: vilustumiseen, yskään(K)
  • Käytetty kansanperinteessä suolistoloisten hoitamiseen
  • Ruuansulatukseen, lievittämään ilmavaivoja ja pahoinvointia, estämään mahahaavaa(K)
  • Ripuliin siemenkeitteenä(C)
  • Laukaisemaan kouristuksia(K)
  • Immunostimulantti: vahvistaa hermoja, rauhoittaa ja virkistää(K); käytetty mielialan nostamiseen
  • Sydämen vahvistamiseen(C)
  • Sanotaan helpottavan päänsärkyä, jopa migreeniä(C)
  • Alentamaan kolesterolia(K)

Ulkoisesti

 

Ulkoisesti

  • Basilikaa käytetty ulkoisesti mm. kutiavalle iholle ja  hyönteisten pistoihin(K) sekä akneen(C)
  • Etenkin Intiassa hyödynnetään basilikaa kasvo – ja hiusnaamioissa
  • # suosittelemme: kokeile keholle hellivää hierontaa lämmitetyllä basilikaöljyllä. Se saattaa helpottaa reumaattisia vaivoja(C)
  • Basilikaöljy on käytössä kosmetiikkateollisuudessa laajalti(K)

 

Huomioitavaa

 

  • Maustekäytössä ei todettu haittoja(T)
  • Sisältää estragolia, joka katsotaan karsinogeeniseksi;
  •  Kohtuukäyttö suositeltavaa, etenkin odottavien ja imettävien äitien sekä pienten lasten kohdalla(K)
  • Ihoärsytyksiä saattaa esiintyä harvoin(K)