Kirveli

Anthriscus cerefolium

Sana “kirveli” juontuu kreikkalaisesta sanasta khairephyllon, joka tarkoittaa “ilon lehteä”. Se viittaa kasvin kauniiseen vihreyteen ja tuoksuun(W). Kukkien kielessä kirveli symboloi vilpittömyyttä(F).

Kirveli on luultavimmin kulkeutunut Eurooppaan roomalaisten mukana. Roomalaiset käyttivät sitä vihanneksen tavoin, kun taas kreikkalaiset arvostivat anismaista mietoa makua mausteena. Sen käyttö on yleistynyt luostaripuutarhojen välityksellä(K).

Kirveli muistuttaa ulkoisesti lähisukulaistaan koiranputkea. Kasvupaikkansa suhteen kirveli on koiranputken tavoin vaatimaton. Yksivuotisena sen kasvu on nopeaa, ja siementen alkaessa kehittyä aromiaineet ovat jo laimentuneet.

Kerätessä on varmistuttava kasvin tunnistuksesta, sillä nuoret kirvelin taimet on mahdollista sekoittaa myrkyllisiin putkikasveihin.

 

Ruokakäyttö

  • Mieto yrtti, joka korostaa muiden yrttien makua. Osasena ranskalaisen keittiön Fines herbes -yrttisekoituksissa
  • Käytä mieluiten tuoreena. Öljyyn tai etikkaan säilöttynä aromit säilyvät hyvin
  • Munakkaat
  • Miedon makuisiin sieni- ja kasvisruokiin
  • Makeisiin jälkiruokiin
  • Juomasekoituksiin
    • # suosittelemme: kokeile siman mausteeksi

Sisältää

  • Folaattia
  • A- ja C-vitamiineja tuoreeltaan
  • Metyyliakvikolia eli estragolia

Rohdoskäyttö

  • Paastonajan puhdistava yrtti: kiihdyttää aineenvaihduntaa
  • Ruoansulatusta jouduttava
  • Reumatismin lievittämiseen (lisää virtsaneritystä)(K)
  • Masennuksen ja muistihäiriöiden hoitoon(K)
  • Astmaan; kiihdyttää verenkiertoa(K)

Ulkoisesti

  • Hauteena ihovaivoihin ja niveltulehduksiin(K)
  • Virkistävänä kasvovetenä tai naamiona(K)

Huomioitavaa

  • Tunnistuksen kanssa on oltava tarkkana: nuorella lehtiruusukkeella on yhdennäköisyyttä myrkyllisten hukanputken ja myrkkykatkon kanssa! (B)
  • Kasvi voi aiheuttaa valoallergiaa(K)
  • Estragoli on haitallista maksalle(K)