Kotikataja (Kataja)

Juniperus communis

 

Katajan tieteellisen nimen etymologia on häilyvä. Joidenkin lähteiden mukaan se tulee

kelttiläisestä sanasta jenupus/juneprus, joka tarkoittaa kitkerää. Toisaalta on ajateltu nimen tulevan latinan sanoista juvenis (nuori) ja parere (synnyttää.(Q)

Hyvänä hihasta vetäistynä muistisääntönä ainakin toimii sanan englantilaisen muodon (juniper) ja fonetiikan yhtäläisyys kaikille tutun katajanmarjoja hyödyntävän juoman, ginin kanssa.

Katajaa on kunnioitettu monissa kulttuureissa pyhänä, ja sen on koettu suojaavan pahoilta hengiltä. Muinaiset kansat ovat olleet viisaita, sillä katajalta löytyy tutkitusti suojaa epätoivottuihin näkymättömiin olomuotoihin, kuten moniin viruksiin ja bakteereihin. Virossa tunnetaan sanonta ”katajanmarjan sisällä on yhdeksän lääkäriä”. Kulkutautien aikana lääkärit pureskelivat katajanmarjoja suojakseen. Katajan eteeriset öljyt ovat erittäin antibakteerisia. Suomessakin poltettiin synnytysten yhteydessä saunoissa katajaa. Katajanmarjoilla puolestaan saattoi käynnistää synnytyksen. Perinteisesti katajanoksilla ja kuumalla vedellä on huolehdittu maitoastioiden ja taikinatiinujen puhdistuksesta.

 

Kalevalassa viitataan Maailman synnyssä luotaneen ”katajahan kaunis marja”. Katajan haltijoidenkin on uskottu olevan kaikkein kauneimpia. Katajan marja on myös maultaan erityislaatuinen; aromikas, vahva ja samaan aikaan hienostunut, jopa eksoottisuuteen vivahtava. Se soveltuu hartsipitoisuutensa vuoksi mausteeksi ja rohdoksi, mutta ei sellaisenaan syötäväksi(L).

Juhani Ahon rakastettu lastukokoelma “katajainen kansani” ilmestyi sortovuosina 1899 -1900(Q), ja kertoo kieltään sitkeästä suomalaisesta identiteetistä.

Pitkäikäinen pensas esiintyy kaikkialla maassamme valoisilla kasvupaikoilla. Se on meille sitkeyden perikuva, ja  kykenee valloittamaan jopa ulkoluotojen karut saaret. Pohjoisen oloihin sopeutunut alalaji lapinkataja yleistyy napapiirin pohjoispuolella. Kataja on kaksikotinen ja tuulipölytteinen, ja marjat kehittyvät emikasveihin. Marja on itse asiassa kolmen emilehden muodostama käpy, joka mehevöityy kolmen vuoden kuluessa kauniin siniseksi. Marja on valmis kerättäväksi myöhään syksyllä. Puumaiseksi kasvavat katajat on rauhoitettu luonnonsuojelulain nojalla.

Marjojen hyödyntämisestä on herännyt kiinnostava keskustelu. Pääsääntöisesti jokamiehen oikeudella saa kerätä marjoja, mutta ei puumaisten kasvien osia kuten käpyjä tai versoja. Jokamiehen oikeuksista säädetään useissa lainkohdissa. Katajan marja on kasviorganologisessa katsannossa käpy. Lain tuntijoiden tulkinta on päätymässä siihen, että lakien tarkoittama “marja” viittaa marjan kansantajuiseen määritelmään, ja katajan marjat olisivat siten kaikkien saatavilla.

Ruokakäyttö

  • Tuttu riistan mauste ja kalan seuralainen, kaaliruokien mauste
    •  # suosittelemme: intiaanien tapaan kakuissa(I)
  • Käytetty ennen pippurin tavoin, ja paahdettu kahvin korvikkeeksi(I)
  •  Aperitiivin seassa
    • # suosittelemme: kuumaan omena-sitrus-hunajajuomaan tai glögiä tuunaamaan
  • Oluen ja kaljan mauste Pohjoismaissa(I),
  • Sahdin valmistuksessa on käytetty oksia
  • Katajakalja eli liiri on suomalainen perinnejuoma(J)
  • Versot antavat hienoa makua kevyeen savustukseen(R)
  • Katajan oksista voi uuttaa lämmitettyyn öljyyn vivahteikkaan maun(R)
  • Katajan sisäkuorta on käytetty hätäravintona Pohjois-Amerikassa
  • Versot hätäravintona karjalle(M)
  • Ruisleivän mausteeksi(I)

 

Sisältää

  • Eteerisiä öljyjä
  • Hartsiaineita, parkkiaineita
  • Kversetiiniä ja rutiinia
  • Terpeenejä, pineeniä, kamferia, orgaanisia happoja(M)
  • Flavonoideja
  • Marjoissa runsaasti hiilihydraatteja(B), jopa 30 – 40 %(Z)

Rohdoskäyttö

-Neulaselliset nuoret oksat rohdoksi
-Marjat sopivat hoitavan öljyn valmistukseen: marjan tehoaineet liukenevat hyvin öljyyn
-Marjat kuivataan miedossa lämmössä. Ne säilyvät hyvin jopa kolme vuotta(I). Suositeltu annostus sisäisesti on 3 marjaa/vrk; enintään 4 – 8 marjaa päivässä(I)

  • Lisää virtsan, hien, sapen sekä mahahapon eritystä(I,Z)
  • Apuna ruuansulatuksessa, ruokahalua lisäävä(O)
  • Käytetty virtsarakon tulehduksiin(O)
  • Tukena kihdin hoidossa; sisältää apigeniinia, joka auttaa kihtiin
  • Stimuloi myös kohtua; mm. lisää kuukautisvuotoa
  • Vähentää turvotusta, alentaa verenpainetta(J)
  • poistaa samalla kaliumia elimistöstä, joten käytä yhdessä mm. vihannesten kanssa
  • Katajan marjoilla on hoidettu loisia; todistetusti tuhoaa pieneliöitä, kuten viruksia, bakteereja ja sieniä
  • Sisältää kipuja ja tulehdusta lievittäviä eteerisiä öljyjä(Z)
  • Hermostoa rentouttamaan ja voimistamaan (eteeristen öljyjen vaikuttavat aineet)

Ulkoisesti

  • Höyryhengityksessä, kylvyissä flunssaan: irrottaa limaa, antiseptinen(I)
  • Öljyhoitona pintaverenkierron lisäämiseen(B)(O); selluliitin hoitoon
  • Reumaattisiin kipuihin ja lihaskipuihin(O)
  • Päänahalle elvyttävä naamio: koettu ravitsevan ja auttavan jopa hiustenlähtöön
  • Hiushuuhteena: antaa kaunista kiiltoa ja sileyttä

Huomioitavaa

  • Ei raskauden tai imetyksen aikana, eikä munuaissairauksien yhteydessä(I)(M).
  • Käyttö kohtuudella ja kuuriluontoisesti
  • Voi aiheuttaa sitepölyallergiaa(J)