Kotikataja (Kataja)
Juniperus communis
Katajan tieteellisen nimen etymologia on häilyvä. Joidenkin lähteiden mukaan se tulee
kelttiläisestä sanasta jenupus/juneprus, joka tarkoittaa kitkerää. Toisaalta on ajateltu nimen tulevan latinan sanoista juvenis (nuori) ja parere (synnyttää.(Q)
Hyvänä hihasta vetäistynä muistisääntönä ainakin toimii sanan englantilaisen muodon (juniper) ja fonetiikan yhtäläisyys kaikille tutun katajanmarjoja hyödyntävän juoman, ginin kanssa.
Katajaa on kunnioitettu monissa kulttuureissa pyhänä, ja sen on koettu suojaavan pahoilta hengiltä. Muinaiset kansat ovat olleet viisaita, sillä katajalta löytyy tutkitusti suojaa epätoivottuihin näkymättömiin olomuotoihin, kuten moniin viruksiin ja bakteereihin. Virossa tunnetaan sanonta ”katajanmarjan sisällä on yhdeksän lääkäriä”. Kulkutautien aikana lääkärit pureskelivat katajanmarjoja suojakseen. Katajan eteeriset öljyt ovat erittäin antibakteerisia. Suomessakin poltettiin synnytysten yhteydessä saunoissa katajaa. Katajanmarjoilla puolestaan saattoi käynnistää synnytyksen. Perinteisesti katajanoksilla ja kuumalla vedellä on huolehdittu maitoastioiden ja taikinatiinujen puhdistuksesta.
