Lakritsijuuri
Glycyrrhiza glabra (G. uralensis)
Kasvin suvun nimi tulee Kreikan sanoista glykys ja rhiza, “makea juuri”(Q).
Lakritsijuuri on kotoisin Lähi-Idästä ja Kaakkois-Aasiasta. Sen käyttö lääkkeenä on tunnettu Mesopotamian ja muinaisen Egyptin ajoista lähtien. Lakritsijuuren viljelystä vastasivat 1500-luvun Englannissa Ponterfractin dominikaanimunkit(W). Heidän kokeiluissaan lääkekasvista kehitettiin tuntemamme lakritsimakeinen. Lakritsin keltainen juuri on noin 50 kertaa sokeria makeampaa, mutta maku jää lakritsiöljyn karvauden alle. Uuttamalla karvaus saadaan häviämään(W).
Kiinassa on tunnettu jo vuosituhansia lakritsijuuren tasapainottava vaikutus muiden yrttien kanssa käytettynä(Q). Sillä on rauhoittava ja laksatiivinen vaikutus, ja sillä lääkitään myös keuhkoputkentulehdusta ja mahahaavaa(O).
