Mustikka

Vaccinium myrtillus

Suvun nimi vaccinium viittaa sisarlaji puolukkaan, ja myrtillus tarkoittaa pientä yrttiä(A). Suomalainen nimi viittaa marjan tummaan väriin.

Mustikkatyypin metsien valtalajin marja on elintärkeä monille metsän eläimille ja linnuille.

Mustikan särmikkäät vihreät varret säilyttävät yhteyttämiskykynsä lehdettöminäkin. Yhden yksilön maavarsi voi ulottua useiden metrien alueelle.  Mesipitoiset kukat aukeavat samaan aikaan lehtien puhkeamisen kanssa kesäkuussa. Usein halla vie osan marjasadosta tässä vaiheessa. Sadon onnistuminen on kiinni myös pölyttäjien aktiivisuudesta(A).  Marjat ovat mietoja, vähäsokerisia ja vähähappoisia(Z).

Marjojen sanotaan kypsyvän kun kesäyö alkaa tummua, heinäkuun loppupuolella. Niillä on tärkeä merkitys meille, ja yhä kasvava suosio myös maailmalla. Mustikka sisältää paljon terveyttä ylläpitäviä yhdisteitä, ja se onkin yksi maailman parhaista antioksidanteista(J).

Ruokakäyttö

Monipuolinen, tärkeä ruokamarjamme: mehut, hillot, myslit, jälkiruoat, leivonnaiset..
Ennen marjoja säilöttiin kuivaamalla. Nykyisin sokerin ja pakastuksen  avulla voidaan säilöä helpommin. Teollista käyttöä mustikalla on runsaasti.

  • Juomiin; esim. Lapin lemmenjuoma valmistuu ilman kuumentamista
  • Lehtiä on käytetty teesekoituksiin, esim. Kaukasialainen Kutai -tee

 

Sisältää

  • Flavonoleja, antosyaaneja(J)
  • Kivennäisaineita(J) kuten mangaania(Z)
  • C-, B- ja A- vitamiineja (L)
  • Myrtilliini- väriainetta(L)
  • Noin 30% rasvaa(L)
  • Orgaanisia happoja(X)
  • Inuliinia(X)
  • Tanniini- ja katekiinityyppisiä parkkiaineita(X)
  • Arbutiinia(Z)

Rohdoskäyttö

Marjat 

  • Antosyaanit:
    • Antioksidantteina(J)
    • Alentavat kolesterolia, triglyseriditasoa ja verenpainetta(J)
    • Vahvistavat sidekudosta(I)(J) ja hiussuonia(A)(I)(J)
    • Mahahaavan hoitoon(I)(J)
    • Diabeteksen tukihoitona(I)(J)
    • Ehkäisevät veritulppia ja mustelmien muodostumista prostaglandiinia stimuloimalla(J)
    • Suonikohjujen hoitoon(J)
    • PMS-oireisiin(J)
    • Rauhoittaa hermostoa(J)
  • Ellagihappo on syöpää torjuva antioksidantti(J)
  • Limakalvoja supistavia ominaisuuksia(I)
  • Antibakteerisia(A), estävät tulehduksia(J)
  • Vatsan, suun ja kurkun vaivoihin(A) suuvetenä(L)
  • Parantavat anemiaa, hämäränäköä(A)(I) ja huonoa ihoa(A)(J)
  • Mehu kuumeeseen, keuhkoputkentulehdukseen(I)
  • Kuivattuna tehokas ripulin hoitoon(I)(L)
  • Tuoreet marjat peräpukamiin ja ummetukseen(X)

 

Lehdet 

  • Kerätään kukinnan jälkeen(A)
  • Lehtien kromi alentaa verensokeria(I,J)
  •  Supistavaa vaikutusta(I)
  •  Virtsatietulehdusten hoitoon(A,J)
  • Ruoansulatuskanavan ongelmien hoitoon(J)

Muu käyttö

  • Parkitusaineeksi käy koko verso(L)
  • Mustikkamehua voi käyttää happamuuden indikaattorivärinä

Huomioitavaa

  • Lehtiä käytetään kuuriluontoisesti, mieluiten teesekoituksissa
  • Lehdissä on oksaalihappoa, joten ne eivät sovellu pitkäaikaiseen käyttöön eikä munuaisvaivoista kärsiville(I,J)
  • Lehtien pitkäaikaisesta käytöstä voi seurata anemiaa, akuutteja tulehduksia tai keltaisuutta(I)
  • Marjojen antosyaanit tehoavat paremmin kokonaisissa tuoreissa marjoissa kuin teollisissa valmisteissa(J)