Persilja

Petroselinum crispum

Persilja on tunnettu maustekasvina ja lemmenyrttinä antiikin ajoista alkaen, ja yhä se on keittiöpuutarhojen tutuimpia kasveja. Sitä on pidetty kuoleman tai murheen, mutta myös voiton ja sisun yrttinä(P,K). Huomattavan hitaasti itävän persiljan on katsottu olevan omistettu alisen jumaluus Persefonelle. Persiljaa on käytetty vahvistavana, rauhoittavana rohtona ja hoitona myrkytyksissä.

 

Persiljan alkuperäisimmät kasvupaikat ovat todennäköisesti Välimeren itäosissa(P). Nimen alku juontaa kreikan kielen kalliota tarkoittavasta sanasta petra. Loppuosa crispum viittaa kiharaiseen lehtimuotoon.

Kaksivuotista persiljaa viljellään yleensä yksivuotisena. Kähärälehtinen muoto on meillä  sileälehtistä suositumpi. Keski-euroopassa viljellään juuripersiljaa, jossa kasville kehittyy kartiomainen, palsternakkaa muistuttava juuri(H). Persija sisältää lukuisia terveyttä edistäviä yhdisteitä ja ravintoaineita. Se sisältää jopa nokkosta enemmän suoja-aineita(F). Persiljan makuaineet haihtuvat helposti kuumennettaessa(O). Voimakkaimmillaan aromiaineet ovat siemenistä valmistettavassa öljyssä(T).

 

Ruokakäyttö

  • Tuoreena, kuivattuna tai pakastettuna, korostaa muiden yrttien makua(K) ja vaimentaa valkosipulin hajua(C)
  • Sileälehtisessä persiljassa makuaineet kestävät paremmin kuumennusta(K)
  • Lehtiä voi säilöä myös öljyyn(K)
  • Mausteena ja koristeena tärkeä
  • Lievästi piristävänä teehaudukkeena(S)
  • Vaalea juuri sopii keittoihin ja pataruokiin
  • Siemenöljy maustamiseen

 

Sisältää

  • Haihtuvia öljyjä(H)
  • Runsaasti hivenaineita: rautaa, kalsiumia, fosforia, seleeniä(K)
  • A- ja C-vitamiinia(H), myös B- K- ja E-vitamiinia(K)
  • Flavonoideja; apigeniiniä(T)
  • Folaattia(K)
  • Karotenoideja(K)
  • Steroleja(K)
  • Tryptofaania(K)

Rohdoskäyttö

  • Virtsan eritystä ja sukuviettiä kiihdyttävä(P)
  • Kuukautiskipuja lievittävä(P), kuukautisia(F) ja synnytystä edistävä(K)
  • Potenssia kohottava(K)
  • Ruokahalua parantava(K)
  • Maksa- ja sappivaivoihin, ilmavaivoihin, vatsan limakalvoja suojaamaan(K)
  • Reumaan(P), poistaa happoaineenvaihduntatuotteita(K)
  • Lääketieteessä on käytetty persiljan siemenuutetta virtsaneritykseen ja ilman poistamiseen suolistosta(P)
  • Apigeniinin on todettu estävän histamiinin toimintaa ja vaimentavan tulehdusreaktioita. Se ehkäisee myös syöpäsolujen jakautumista ja hillitsee syövän leviämistä koe-eläimissä(T). Lisäksi se ehkäisee mikrobien toimintaa(T)
  • Verenpainetta alentamaan(C)
  • Hengitystä raikastamaan(C)

Ulkoisesti

  • Persiljan myristisiini ja apioli tehoavat hyönteisiä vastaan(K)
  • Tuoreen persiljan hankaaminen iholle sääskien karkoittamiseksi(P)
  • Hienonnetut persiljan siemenet päätäiden torjuntaani(P)
  • Hiushuuhteena antamaan kiiltoa tummille hiuksille, hilseilevään päänahkaan(C)
  • Kylpynä selluliittiin ja iho-ongelmiin(K)
  • Kosmetiikkateollisuus käyttää siemenöljyä monipuolisesti(K)

 

Huomioitavaa

  • Runsasta käyttöä ei suositella raskaana oleville tai imettäville eikä munuaisten, sydämen(K) tai maksan vajaatoiminnasta kärsiville(T)
  • Voi aiheuttaa allergiaa(K)
  •  Furokumariinit voivat auringossa aiheuttaa ihoärsytystä(C)
  • Kasvin maustekäyttö on turvallista(T), mutta siemenöljyä ei suositella sisäisesti fenyylipropaanijohdannaisten vuoksi(K)
  • Siemenissä on viisinkertaisesti tehoaineita verrattuna vihreisiin kasvinosiin(M). Niitä ei suositella maustekkäyttöön lainkaan, käytetään ainoastaan lääkinnällisesti(C)
  • Silopersilja muistuttaa lehdiltään erittäin myrkyllistä hukanputkea