Rosmariini

Rosmarinus officinalis

 

Rosmariini, ros marinus, meren kaste – on uskollisuuden ja muistin yrtti. Rosmariini on ollut Afroditen nimikkoyrtti, jonka uskottiin olevan nuoruuden lähde(X), aina hyvän puolella pahaa silmää ja painajaisia vastaan(F).Tarun mukaan sen valkoiset  kukat saivat sinisen värin, kun Neitsyt Maria laski sinisen viittansa rosmariinipensaan varaan ja lepäsi sen alla matkallaan Egyptiin(F). Rosmariinin sanotaan tuoksuvan pikkulapselta, koska Jeesus-lapsen vaatteet ovat kuivuneet sen oksilla. Onpa sillä uskottu olevan myös poikalapsen saamista edistävää vaikutusta(F). Muinaisen Kreikan oppilaat ovat uskoneet rosmariinin auttavan opitun muistamisessa(F).

Rosmariinia on aikojen kuluessa käytetty hyvin moninaisiin vaivoihin. Sen on ajateltu auttavan sekä fyysiseen että psyykkiseen heikkouteen(O).

Rosmariini on yksi Välimeren maissa kasvavista lukuisista huulikukkaiskasveista(T). Näillä ikivihreillä aropensailla on sinisen tai sinipunaiseen vivahtavat kukat ja voimakas tuoksu. Rosmariinin kukinnot kehittyvät lehtihankoihin. Parhaimmillaan se voi kasvaa lähes kolmimetriseksi(C), monihaaraiseksi pensaaksi. Rosmariinin tuoksu on vahva, virkistävän raikas mintun ja pihkan vivahteinen, ja se juhlistaa arkisenkin ruoan. Maku on voimakkaimmillaan kukinnan alkaessa, mutta kuivattuna maku ja rohdosvoima heikkenevät(F). Yrtti kuivataan alle 35 asteen lämmössä(Å).

Kylmänarka rosmariini vaatii lämpimän, kalkkipitoisen ja läpäisevän maan, ja Suomen oloissa talvetuksen sisätiloissa(F). Rosmariini on kaalin kumppanuuskasvi(K), ja sen arvellaan karkottavan tuholaisia aromillaan.

Ruokakäyttö

  •  Rosmariinihapon on todettu parantavan ruoan säilyvyyttä(T)
  • Lampaan- ja sianlihan kanssa(T)
  • Juures- ja vihannesruokiin(T), meillä perinteinen uuniperunamauste
  • Tuoreet lehdet ja kukat salaatteihin ja jälkiruokiin(T)
  • Oluen ja valkoviinin mauste(F,C)
  • Puutuneet varret tai lehtikimpun voi polttaa grillissä ruoanvalmistuksen yhteydessä

 

Sisältää

  • Paljon fenoleja ja antioksidantteja, mm. epirosmanolia, rosmariinihappoa ja ursinolia(K)
  • Haihtuvia öljyjä: rosmariinihappoa(T), sineolia, borneolia, borneoliasetaattia ja kamferia(F)
  • Flavonoideja(M)
  • Terpeeniä(M)
  • Pikrosalviini-karvasainetta(O)
  • Triterpeenijohdannaisia: ursolihappoa, a- ja b-amyriinia(O), a- ja b-pineeniä(K)
  • Kaliumia, kalsiumia, rautaa(K)
  • Karvakrolia(K)

Rohdoskäyttö

  • Rosmariinihappo rentouttaa tutkitusti suolenseinämän lihaksia ja tehostaa sydämen toimintaa(T); maha- ja suolikoliikkiin(O)
  • Edistämään ruoansulatusta(T) ja sapen eritystä(F)
  • Poistamaan ilmavaivoja(X)
  • Parantamaan veren virtausta(T), kohottamaan alhaista verenpainetta(Z), korkean kolesterolin tukihoitona ja verisuonten vahvistajana(K)
  • Rosmariinihappo estää amyloidilaattojen kertymistä(K)
  • Kuukautisvuotoa tehostamaan(F)
  • Limaa irrottava(X), astmaan ja heinänuhaan(K)
  • Kylmettymiseen, päänsärkyyn, vatsavaivoihin(T)
  • Alzheimerin taudin tukihoitona(C)
  • Torjumaan loisia(K)
  • Aktivoi myrkkyjä poistavia entsyymejä(K)
  • Teenä migreeniin, heikotukseen ja uupumukseen(K)

Ulkoisesti

  • Antiseptinen(M) viruksia, sieniä ja bakteereja vastaan tehoava(K)
  • Torjumaan Herpes simplex -virusta(K)
  • Avaamaan ihohuokosia(X), akneen(K)
  • Kylpy-yrttinä lisäämään verenkiertoa(F)
  • Kurlausvetenä(K)
  • Öljynä iholle reumaattisessa kivussa(F)
  • Hyönteispistojen aiheuttmaan ärsytykseen(K)
  • Hiushuuhteena hiustenlähtöön, antaa myös kiiltoa(K)

 

Muu käyttö

  • Huoneilman raikastukseen sellaisenaan tai takassa poltettuna esim. yhdessä katajanmarjojen kanssa(F)
  • kosmetiikkateollisuus(F)
  • Hyönteisten karkoteöljyissä(C)

Huomioitavaa

  • Maustekäytössä ilmeisesti turvallinen(T)
  • Maustekäyttöä ei kuitenkaan suositella raskaana oleville, imettäville tai pikkulapsille(T)
  • Rosmariiniöljyvalmisteiden liikakäyttö voi aiheuttaa vakavia haittoja(T)
  • Voi kohottaa verenpainetta(X) tai aiheuttaa keskenmenon(C)