Tilli
Anethum graveolens
Suvun nimi Anethum tulee kreikan sanasta, joka tarkoitti aikanaan sekä tilliä että anista. Tillinsiementen maussa onkin aniksen vivahdetta. Latinan kielessä anethum viittaa voimakkaaseen tuoksuun(Q). Lajinimi graveolens tarkoittaa voimakastuoksuista(V).
Tillin suomenkielinen nimi pohjautuu muinaisnorjalaiseen dilla -sanaan, joka tarkoittaa tyynnyttämistä tai lievittämistä(Q). Saksilainen dillen/dillan -verbi tarkoittaa nukuttamista(Q/F). Lapsia oli tapana sivellä tillivedellä nukahtamisen helpottamiseksi. Keskiajalla tilli tunnettiin lemmenyrttinä(F).
Tilli on kotoisin Lounais-Aasiasta(T). Intiassa viljellään läheistä A. sowa -lajia(H). Tilli on Suomen suosituimpia keittiöpuutarhan yrttejä. Se on ollut käytössä jo 1600-luvulla(Q). Monet tillin käyttötavat ovat saaneet inspiraationsa itänaapuriltamme. Tilillä on erityisen vahva asema Venäjän ja itäblokin maiden keittiöissä. Myös sekä intialainen että aasialainen ruoka- ja rohdosperinne hyödyntää tilliä. Egyptiläiset puolestaan käyttivät tilliä paitsi parantamaan ruuansulatusta, myös hajusteena.
