Timjami (tarha-ajuruoho)

Thymus vulgaris

Kreikkalainen sana thymon tarkoittaa rohkeutta. Timjamia on käytetty kehon, mielen ja sielun vahvistukseksi. Yrtti tunnettiin jo vuosituhansia ennen ajanlaskun alkua(F). Timjami on tunnettu vanhastaan vahvan parannusperinteen maissa, niin Kiinan yrttilääkinnässä, kuin myös  Intian Ayurvedassa. Temppeleissä poltettiin yleisesti timjamia(F). Tähän viittaa Kreikan sana thymiama = suitsutus, tuoksuva uhri(A).

Antiikin aikana timjami oli köyhien ihmisten yrtti ja yleinen kylpy-yrtti, sillä sitä kasvoi kaikkialla runsaasti(K). Raikkaan aromaattisen tuoksun on ajateltu tepsivän pahoja henkiä vastaan(U). Roomalaiset maustoivat usein viininsä ja juustonsa timjamilla.(F)

Myös sotaan lähteville miehille kirjailtiin timjamin oksia vaatteisiin rohkaisuksi(K). Katolisessa perinteessä yrttiä on kutsuttu Neitsyt Marian sänkyruohoksi(F). Keskiajalla sitä pidettiin naisten yrttinä. Timjamilla on pyritty vaikuttamaan hormonitasoihin (estrogeeni/progesteroni). Ajuruohohauduketta juotiin myös surumielisyyden poistamiseksi tai krapulan lääkkeeksi(F).

 

Ikivihreä mätästävä puolivarpu on kotoisin Välimeren alueelta. Sen pienten, vastakkain sijaitsevien lehtien alapinnalla on öljypisteitä(F). Timjami suosii kalkkipitoista, läpäisevää maata ja aurinkoista kasvupaikkaa. Se on hallanarka, mutta talvehtii toisinaan Etelä-Suomessa, lumisina talvina pohjoisemmassakin. Meillä sen syyskesään ajoittuva kukinta ilahduttaa etenkin mehiläisiä(C). Ajuruohojen ja timjamikasvien suureen joukkoon kuuluu yli 300 lajia, joista aromaattisimpia kasvatetaan mausteeksi(K). Suomen lounaisrannikolla ja harjuilla  tavataan timjamin sukulaislajia kangasajuruohoa (Thymus serpyllum), joka on tarha-ajuruohoa miedompi maultaan. Se on luonnon monimuotoisuuden avainlaji, sillä moni uhanalainen hyönteislaji on riippuvainen sen kasvupaikoista. Myös sitruuna-ajuruoho keltakirjavine lehtineen on tuttu kotipuutarhureille(F). Timjamia suositaan puutarhoissa etanoiden torjumiseksi.

Mausteena timjami on voimakas ja kestää kypsennystä hyvin(T). Voimakkaimman aromin saa kukinnan aikaan aamupäivällä kerätyistä versoista(C). Timjamilla on runsaasti käyttöä ruoka- ja kosmetiikkateollisuudessa(T). Maku on parhaimmillaan kukinta-aikaan.(K)

 

Ruokakäyttö

  • Välimerellinen yrtti, ranskalaisen keittiön bouquet garni-yrtti(O)
  • Kestää hyvin kypsennystä: sopii syksyisiin patoihin perunan ja sienien kera(C)
  • Juures- ,liha-, kala- ja juustoruoissa; kastikkeissa, marinadeissa ja pikkelsseissä(T)
  • Makkaran mauste jo viikinkiajoista lähtien(F)
  • Munaruokiin(F)
  • Kukat salaatteihin, koristeluun
  • # suosittelemme : timjamihunaja; timjamihauduke
  • Perinteinen yrttiliköörien mauste(F)
  • Teejuomaksi(F)

Sisältää

  • Etenkin eteerisiä öljyjä
  • Runsaasti haihtuvia aromaattisia yhdisteitä: tymolia, tujonia, karvikolia(T)
  • Kivennäisiä ja hivenaineita(T)
  • Orgaanisia happoja(M): ursoli- ja oleanolihappoa, kahvi- ja rosmariinihappoa(X) sekä Luteoliinia(O)
  • Karvasaineita(M)
  • Hartseja(M)
  • Saponiineja(X)

Rohdoskäyttö

Käytetään tuoreena, kuivattuna, kylmävesiuutettuna tai kukkaversoista eristettynä öljynä(K)

Öljyt: 

Tymoli- ja karvikolityyppiset öljyt ovat lämmittäviä
Tujanolityyppinen öljy on antiseptistä
Linalooli- ja sitraalityyppiset öljyt ovat makeita ja ärsyttämättömiä(K)

  • Vahvasti antibakteerinen; haavojen ja sieni-infektioiden, sekä tulehdusten tukihoidossa, homeita tappava.
  • Antimikrobisuus ja hapettumista ehkäisevät ominaisuudet johtuvat  suurelta osin haihtuvien öljyjen aromiaineista.(T)
  • Tymoli tehoaa suolisto- ja hengitystieoireita aiheuttaviin bakteereihin, sieniin sekä estää mahahaavaa aiheutavia heliko- ja herpesviruksia(K)
  • Hengitystieoireisiin, astmaan ja yskään Hippokrateen ajoista lähtien; nykyäänkin lääketeollisuus hyödyntää yskänlääkkeissä
  • Höyryhengitykseen(C)
  • Limaa irrottava (tymoli ja terpeenit)(K)
  • Ruoansulatusongelmiin vaikuttavat karvasaineet; mm. ilmavaivoihin(K) ja koliikkiin(X)
  • Parantaa verenkiertoa(K)
  • Alentaa verenpainetta ja kolesterolia, estää verihiutaleiden kokkaroitumista(K)
  • Lisää virtsaneritystä(C)
  • Laukaisee kouristuksia(M)(O) eteeristen öljyjen ja flavonoidien vaikutuksesta(Q)
  • Kohdun ongelmiin(Q)
  • Kivuliaisiin kuukautisiin, päänsärkyyn, ylirasitukseen(X)

Ulkoisesti

  • Perinteinen kylpy-yrtti(T)
  • Käytetty salvoissa ja linimenteissä mm. kipeytyneisiin lihaksiin, hermosärkyyn, reumakipuihin, niveltulehduksiin, kihtiin(K)
  • Rosmariinihappo torjuu viruksia etenkin ihon kautta(K)
  • Timjamin eteerisiä öljyjä käytetty esim. sellullittiin
  • Desinfioivien ominaisuuksien takia suosittu suuvesien ja hammastahnojen ainesosa(U)
  • Tymoli vahvistaa hampaita ja luustoa(Q)
  • Tuoreena lehtimurskana päänahkaan hilsettä estämään(K)
  • Akneen ja tulehtuneelle iholle(C)
  • Torjumaan hyttysiä(C) ja koita(F)

 

Huomioitavaa

  • Vahva yrtti, käytä kohtuudella!
  • Maustekäytöstä ei tiedetä olevan vaaraa(T)
  • Timjamiöljyä ei suositella sisäiseen käyttöön sillä se ärsyttää limakalvoja(K). Ulkoisesti vain laimennettuna(Q).
  • Vahva yrtti: pienille lapsille,  raskauden ja imetyksen(Q) aikana suositellaan varovaisuutta(T)
  • Käytä kohtuudella etenkin, jos omaat korkean verenpaineen
  • Liitännäisvaikutuksia syövän kemoterapiassa(Q)