Isohirvenjäkälä (Islanninjäkälä)

Cetraria islandica

Jäkälät ovat erikoislaatuinen eliöryhmä, jonka yksilöt koostuvat sienen ja viherlevän tai sienen ja syanobakteerin symbioottisesta kasvustosta. Sieniosakas vaikuttaa lajin ulkonäköön eniten. Isohirvenjäkälän sarvea muistuttavat liuskat ovat oliivinrusehtavia, kourumaisia ja ripsilaitaisia. Jäkälät ovat herkkiä ilman laadun muutoksille. Nämä tärkeät tunnustelijat kasvavat erittäin hitaasti ja vaurioituvat kuivana helposti – kunnioita jäkäliä!

Islannin karuissa luonnonoloissa isohirvenjäkälä on ollut tärkeä ravintona ja kansanlääkinnässä. Norjan perinteisessä keittiössä jäkälä on vielä yleisesti käytössä(J). Myös meillä isohirvenjäkälä tunnetaan katovuosien hätäravintona. Vanhat nimitykset piimäjäkälä, leipäjäkälä ja  sikosammal viittaavat ruokakäyttöön, keuhkosammal(B) rohdoskäyttöön. Syömäkelpoisista jäkälistämme se on kaikkein ravinneainepitoisin.

 

 

Isohirvenjäkälää kasvaa yleisenä koko maassa. Yleisimmin sitä tapaa poronjäkäläkasvustojen keskeltä kallioiden lakialueilta ja kuivilta kankailta. Olemukseltaan se on maajäkälä, mutta toisinaan sen voi tavata myös katajan rungoilla päällysvieraana.(J) Isohirvenjäkälän arvellaan hyötyvän porojen ja ihmisen liikkumisen jäljistä maastossa(J). Kansanomainen nimitys “ihmisenaskel”(Q) viitannee tähän. Kostealla säällä isohirvenjäkäläkasvusto voi sisältää jopa 80 % painostaan vettä(L). Helteellä jäkälä kuivuu, ja sen aineenvaihdunta vaipuu säästöliekille.

Jäkäliköt ovat hidaskasvuisia – ne särkyvät ja kuluvat helposti etenkin kuivalla säällä. Ne keräävät sekovarteensa ympäristön epäpuhtauksia. Etelä-Suomen jäkälikköjen on todettu olevan niin lyijypitoisia, ettei niitä suositella ravinnoksi lainkaan(U). Jäkälälajisto kertoo tarkkaavaiselle kulkijalle paljon ympäristön laadusta. Jäkäliä saa kerätä ainoastaan maanomistajan luvalla.

 

Ruokakäyttö

Kuivattuna isohirvenjäkälä säilyy hyvin(L). Jäkälät on esikäsiteltävä ennen ruuaksi valmistusta.

 

Jäkälähappojen poistamiseksi kuivattua jäkälää liotetaan ensin soodavedessä tai tuhkalipeässä vuorokausi, huuhdellaan hyvin ja keitetään väljässä vedessä lyhyesti. Lopuksi siivilöidään.

 

B. Hansteen-Crannerin menetelmällä jäkälästä uutetaan talteen vain ravintoaineet:

Hidas kuumennus hämmentäen kiehuvaksi, hidas jäähdytys ja nesteen siivilöinti talteen, jolloin jäkälätärkkelys laskeutuu pohjaan.(L)

 

  • Juomat:    # suosittelemme: vahva katkero, kokeile Camparin sijaan,  vodkan seassa pakastettujen pihlajanmarjojen kera
  • Neuvostoliitossa islanninjäkälä oli tärkkelyspitoisuutensa vuoksi  suosittu valmistusaine viinateollisudessa
  •  Käytetty myös leipään, puuroon, pannukakkuihin…
  • Keitot:
  • # suosittelemme: lämmittävä sipulikeitto; jäkälän sisältämät aineosat myös suurustavat keiton samalla.
  •  Merilevän tapaan
  •  Liotettua jäkälää voi mehustaa
  • # suosittelemme:  kokeile raakasuklaassa (jäkälän gelatiini toimii hyytelöittävästi)

Sisältää

  • Paljon lima- aineita: jäkälätärkkelystä eli likeniiniä yli 70 %(L), mutta myös isolikeniiniä, pektiiniä, pentosaania ja ligniiniä
  • Jäkälähappoja kuten ketraari- fumaariprotoketraari- ja likesteriinihappo(O)
  • Rautaa, kivennäisaineita kuten booria(X), rautaa, sinkkiä, seleeniä  ja jodia(I,L)
  • Kobolttia, nikkeliä, kromia, fluoria, arseenia(J), Etelä-Suomen jäkälissä myös lyijyä(J)
  • Paljon C-vitamiinia(I), ergosterolia(I)
  • A-, B1- ja B12- vitamiineja sekä suhteellisen paljon jodia
  • Selluloosaa alle 4 % (L)
  • Rasva-aineita noin 3 % (L)
  • Sokereita
  • Valkuaisaineita 2%(Z)
  • Eteeristä öljyä(X)
  • Kuitua(I)
  • Toisinaan saattaa sisältää raskasmetalleja(Q)(I)

Rohdoskäyttö

  • Jäkälähapot kuten usniinihappo(Z) ovat antibioottisia ja bakteereita tuhoavia yhdisteitä joista myös nykyaikainen farmasia on kiinnostunut(J)
  • Astmaan(B), yskään ja hengitysteiden ärsytyksen hoitoon: edistää yskösten lohkeamista(O) ja rauhoittaa suun ja nielun limakalvoja(Z)
  • Edistää ruokahalua ja pehmittää kovaa vatsaa(Z). Jäkälähapot lisäävät ruoansulatusnesteiden erittymistä ja estävät bakteerien kasvua(Q)
  • Lima-aineet muodostavat suojaavan kalvon vatsan ja suolen seinämiin ja lievittävät ärtyneitä limakalvoja(Q). Limaa muodostavista  polysakkarideista likeniiini ja isolikeniini (jopa 50% kuiva-aineesta) ehkäisevät  syöpäkasvainten kasvua(Lähde??). Jäkälästä saaostettu kirpeä hyytelö on osoittautunut tehokkaaksi ripulin hoidossa
  • Isohirvenjäkälä rauhoittaa ohutsuolta(Q) ja sopii vatsan limakalvojen terveyden ylläpitämiseen. Se lievittää, edistää ruuansulatusta(O) ja lisää syljen eritystä(X). Suurina annoksina ulostuttava(Q)
  • Vaikuttaa rauhoittavasti tulehduksiin(Q)
  • Suositellaan tupakoiville(Q)
  • Aukubiini on bakteereja tappava ulostuslääke, ja auttaa virtsahapon erittymiseen munuaisista(Q)
  • Protoketaarihappo vaikuttaa pieninä määrinä oksetusta poistavasti, suurena annoksena ulostavasti(X)
  • Kansanperinteessä on käytetty mm. matojen häätöön(O)
  • Hevoslääkinnässä käytetään yleisesti munuais- ja virtsa- sekä hengitysteiden hoitoon, myös suoliston ja vatsan hyvinvointiin. Jäkälä on hyvä lisä heikkokuntoisille hevosille: jo muutama ruokalusikkallinen jäkälää antaa hyvän hivenainelisän(M)

Rohdostee:

sekoita 1 rkl jäkälärouhetta 2 lasilliseen vettä, kuumenna kiehuvaksi ja jäähdytä. Nautitaan puoli tuntia ennen ateriaa(Z)

 

 

 

 

Ulkoisesti

  • Isohirvenjäkälä sisältää jodia ja antibakteerisia jäkälähappoja. Se soveltuu haavojen ja puremien(Q) hoitoon  hauteina ja kääreinä.
  •  ihottumien ja sienitautien hoitoon
  • Värjäykseen
  • Hiushoide; sen sisältämä lima
  • Lääketehtaat käyttävät edelleen yskänläkkeissä (esim. Vogelin pastillit)

Huomioitavaa

  •  Ei sovellu pienille lapsille
  •  Vanhuksille mietoina
  • Kaikille suositellaan kohtuukäyttöä jäkäliin kerääntyvien raskasmetallien, Tshernobylin laskeuman jne. takia
  • Islanninjäkälä on hyvin siedetty, mutta saattaa aiheuttaa joillekin oireita, kuten ripulia tai nokkosrokkoa. Kannattaa aloittaa pienellä annostuksella vähitellen nostaen
  •  Saattaa vaikuttaa joidenkin lääkeaineiden imeytymiseen. Suositellaan että isohirvenjäkälää nautitaaan aikaisintaan tunti lääkkeen ottamisen jälkeen.