Isohirvenjäkälä (Islanninjäkälä)
Cetraria islandica
Jäkälät ovat erikoislaatuinen eliöryhmä, jonka yksilöt koostuvat sienen ja viherlevän tai sienen ja syanobakteerin symbioottisesta kasvustosta. Sieniosakas vaikuttaa lajin ulkonäköön eniten. Isohirvenjäkälän sarvea muistuttavat liuskat ovat oliivinrusehtavia, kourumaisia ja ripsilaitaisia. Jäkälät ovat herkkiä ilman laadun muutoksille. Nämä tärkeät tunnustelijat kasvavat erittäin hitaasti ja vaurioituvat kuivana helposti – kunnioita jäkäliä!
Islannin karuissa luonnonoloissa isohirvenjäkälä on ollut tärkeä ravintona ja kansanlääkinnässä. Norjan perinteisessä keittiössä jäkälä on vielä yleisesti käytössä(J). Myös meillä isohirvenjäkälä tunnetaan katovuosien hätäravintona. Vanhat nimitykset piimäjäkälä, leipäjäkälä ja sikosammal viittaavat ruokakäyttöön, keuhkosammal(B) rohdoskäyttöön. Syömäkelpoisista jäkälistämme se on kaikkein ravinneainepitoisin.
